YERLİ BİLİM DÜZENEKLERİ KOCAELİ?DE ÜRETİLİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığıyla eski Seka Kağıt Fabrikası’nın restore edilmesiyle kurulan Kocaeli Bilim Merkezi, yerli düzenek üretim üssü oluyor.


Kocaeli ve şehir dışından gelen ziyaretçilerden yoğun ilgi gören Bilim Merkezi, kendisi ve diğer bilim merkezleri için düzenek üretiyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışmalarını yürüten Kocaeli Bilim Merkezi, TÜBİTAK ile ortak bir şekilde yerli bilim düzeneği üretiyor. Kocaeli Bilim Merkezi içerisinde oluşturulan atölyede kendi personeli tarafından üretilen düzenekler öncelikle Kocaeli Bilim Merkezi’nde yer aldı. Yerli düzenek üretme konusunda önemli mesafe kat eden Kocaeli Bilim Merkezi diğer illerde açılan Bilim Merkezleri için de düzenek üretmeye başladı.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncelikle büyükşehirler olmak üzere her ile Bilim Merkezi açma projesiyle hayata geçirilen Kocaeli Bilim Merkezi, Tükiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. TÜBİTAK ile ortak üretimine başlanan yerli düzenekler yurt dışına bağımlılığı azaltıyor. Kocaeli Bilim Merkezi’nde üretilen yerli düzenekler yurt dışından alınan düzeneklere göre yüzde 50 tasarruf sağlıyor.


Kayseri Bilim Merkezi’nin talebi üzerine Kocaeli Bilim Merkezi’nde 10 adet yerli düzenek Bilim Merkezi personeli tarafından üretildi. Bilim Merkezi tarafından üretilen mozaik masası, aynalı pencere, yamuk tekerlekler, seken top, kadife eller gibi isimlerden oluşan düzenekler Kayseri’ye gönderilecek. Türkiye’nin diğer illerinde bulunan bilim merkezleri için de düzenek üretim devam edecek.

Kroki